DOPORUČENÍ, ODPORÚČANIA

Seznam nejlepších a nejhorších nápojů pro tvé zuby

napoje

Tak jak se říká: „Jsi to, co jíš“, tak bys měla vědět, že jsi i to, co piješ. Ovlivňuje to totiž zdraví nejen ústní dutiny, ale celého tvého těla. Pojďme se společně podívat na to, jak malá změna může výrazně přispět k ochraně tvé ústní dutiny. 🦷

Neboj, nejdeme ti říct, že máš pít už jen čistou vodu. Ale dáme ti seznam nápojů, které by bylo ideální omezit. Zde jsou některé z „nejlepších“ a „nejhorších“ nápojů pro tvé zuby. 👇

Nejlepší nápoje:

Mléko zuby 🥛

Mléko je plné vitamínů, minerálů a bílkovin. Vápník a fosfor pomáhají posilovat, a dokonce opravovat zubní sklovinu, zatímco vitamín D pomáhá tělu lépe absorbovat vápník a fosfor. Vitamin D také pomáhá bojovat proti onemocnění dásní, protože snižuje zánět v dásních. Mléko navíc obsahuje protein zvaný kasein, který bojuje proti zubnímu kazu a chrání sklovinu vytvářením ochranného filmu na zubech.

Pokud jsi alergická na mléko, můžeš si koupit náhražky, jako například. mandlové mléko s přidaným vápníkem, které poskytují podobné výhody pro tvé zuby.

mlieko

Zelený nebo bílý čaj 🫖

Čaj je oblíbený v mnoha zemích a kulturách, ale ne každý čaj je stejně skvělý pro tvé zuby. Zelený, bílý a černý čaj mají mnoho antioxidantů, které pomáhají bojovat proti bakteriím způsobujícím dutiny a snižují zánět v dásních. Černý čaj však časem zbarví tvé zuby do žluta.

Bílý čaj má další výhodu v tom, že je skvělým přírodním zdrojem fluoridu, který pomáhá posílit zubní sklovinu. Měla by sis však dávat pozor na to, kolik cukru nebo medu si přidáš do čaje.

caj

Voda z vodovodu 💦

Ano, je to tady. Neodpustili jsme si to. Voda jednoduše čistí ústa při každém doušku. Vyplavuje zbytky jídla a ředí kyselinu produkovanou bakteriemi. Většina vod z vodovodů také obsahuje fluorid, který pomáhá posilovat sklovinu a chrání zuby před zubním kazem. 🥰 

Nejhorší nápoje:

Sodová voda 🥤

I když je to jeden z oblíbených nápojů, sody jsou pro zuby opravdu špatné. Většinou jsou plné cukru, díky tomu jsou zuby náchylné ke kazu. Navíc tmavá barva velkého množství sodovek znamená, že mají tendenci časem zabarvit tvé zuby do žluta.

Víno 🍷

Bohužel, červená i bílá vína jsou kyselá, takže jsou pro zuby nevhodná. Červené víno obarví zuby, a proto by se mohlo zdát, že sáhnout po sklence bílého vína je pro zuby zdravější možnost. Bílé víno má však stejnou nevýhodu, protože je kyselejší, a proto má větší negativní vliv na sklovinu. To ovšem neznamená, že musíš víno úplně vynechat. Konzumace sýra s vínem ve skutečnosti vytvoří na tvých zubech ochranný povlak, který je do určité míry chrání před kyselými vlastnostmi vína a jeho zabarvením. 🧀

vino

Ovocný džus 🧃

Ovocná šťáva má obecně množství vitamínů, avšak má tendenci být koncentrovaná, což znamená, že je velmi kyselá. Úroveň kyselosti závisí na typu šťávy, přičemž nejvíce kyselosti obsahují šťávy na bázi citrusů a brusinek. Ovocnou šťávu můžeš pít i nadále, ale pít bys ji měla s mírou. Ideální je zalít ji vodou nebo použít k pití brčko. Doporučujeme ti však raději dát čerstvé ovoce, než si to zjednodušit džusy.

Sportovní a energetické nápoje 💪

Zatímco sportovní nápoje jsou dobré pro hydrataci a jsou skvělým zdrojem elektrolytů, díky čemuž jsou oblíbeným nápojem po tréninku, nejsou bohužel dobré pro zuby. Sportovní nápoje jsou plné cukru a jsou neuvěřitelně kyselé, erodují sklovinu a tvé zuby se stanou více náchylné ke kazu.

I když ihned nepřestaneš s pitím všech těchto nápojů, můžeš je brát na vědomí a začít podnikat kroky ke snížení jejich vlivu na zuby.

✔️ Můžeš začít používat brčka na omezení kontaktu nápoje se zuby.

✔️ Nebo začít pravidelně pečovat o barvu zubů s LED Whitening Kitem. Jeho profesionální bělicí gel obsahuje PAP formuli, která funguje na oxidační bázi bělení skvrn, a také dusičnan draselný, který je vhodný pro lidi s citlivými zubními krčky a dásněmi. Ideální produkt po zhřešení s nezdravými nápoji.

Doufáme, že ti tyto znalosti pomohou chránit dutinu ústní. Přidej se k naší komunitě na sociálních sítích, aby si neustále myslela na svůj cíl – krásný úsměv a bílé zuby. 🤩

Related Posts