DOPORUČENÍ

Co ti jazyk prozradí o tvém zdraví?

starostlivost o jazyk

Řekni aaaaaa a zkontroluj si svůj jazyk. 👅

Náš jazyk, to je jedna z věcí, kterou všichni bereme jako samozřejmost. Jako děti jsme objevovali svět přes jazyk – olizovali jsme vše, co bylo v dohledu a vystrkovali jsme ho na naše sourozence a rodiče, jen abychom získali jejich pozornost. 😅 A poté jako mladí dospělí jsme se při zkoumání našich prvních polibků a exotických jídel dozvěděli, že na našem jazyce je toho víc. 🌶

 Jazyk je však víc než jen náhodná část těla. Tvůj jazyk umí poskytnout zubaři informace o zdraví tvé ústní dutiny, ale i celkovém zdraví.

Co ti jazyk prozradí o tvém zdraví?

Bílý povlak na jazyku

Tvůj jazyk by měl mít krásný odstín růžové. Pokud se ti zdá, že části tvého jazyka jsou pokryty bílou látkou, může to být přemnožení kvasinek, které se vyskytují uvnitř dutiny ústní. Samozřejmě, může to být jen bělavé z nemytí jazyka při mytí zubů. A to doufáme, že děláš!

Bílé skvrny na jazyku

Leukoplakie je stav, který se může vyskytnout, pokud byl jazyk podrážděný, například kouřením nebo užíváním tabáku. Každý lékař ti poradí, abys přestala s tabákovým zlozvykem, ale v konečném důsledku je to na tobě. Pokud však vidíš bílé skvrny, rezervuj si návštěvu zubaře, aby sis byla jistá svým zdravím.

Příliš červený jazyk

Příliš červený jazyk může být příznakem Kawasakiho choroby, mnohem častěji se však pojí s nedostatkem vitamínů, jako je kyselina listová nebo B-12. Řešením může být snadné přidání vitamínového doplňku do ranního smoothie. To zní dobře, že?

Nepravidelné červené hrbolaté skvrny

Pokud tvůj jazyk vypadá jako nahrubo nakreslená mapa nepravidelných červených a hrbolatých skvrn, není to věštecký znak toho, že se brzy vydáš na výlet. Můžeš trpět vysokou horečkou.

Citlivý, bolavý jazyk

Pokud je tvůj jazyk příliš citlivý na jednom místě nebo na celém jazyce, velmi pravděpodobně máš potravinovou alergii. Pokud to časem zmizí, začni se zajímat o svůj jídelníček a jak působí i na tvůj jazyk. Pokud to dlouho nemizí, rozhodne se obrať na svého lékaře.

Chlupatý jazyk

Ano, zní to zvláštně, ale nahromadění bílkovin může někdy způsobit, že se kvůli malým hrbolkům zachycuje potrava, což má za následek to, co vypadá jako prameny chloupků na tvém jazyce. Obvykle se o to postará dobré čištění kartáčkem nebo škrábání jazyka, ale pokud ne, je také na místě návštěva zubaře.

Ano, v mnoha případech ti pomůže jedině zubní prevence. Jsou-li však tvé příznaky jen občasné, určitě se zaměř na své celkové zdraví. Po jakém jídle se ti jazyk mění nebo to, které vitamíny ti chybí. 💊

V první řadě však mysli na svoji pravidelnou péči o dentální hygienu. Kromě zubů totiž musíš rovnocenně myslet i na dásně a jazyk. Proč je třeba starat se io dásně, se dozvíš v našem starším článku . 🦷

Pečuj o své ústní zdraví s DayNight a chval se nejen bílým, ale zejména zdravým úsměvem. 🤩

Related Posts