DOPORUČENÍ

Čistit si zuby před nebo po snídani?

ranna rutina

Jak často ses už zamyslela nad tím, jestli je lepší si umýt zuby před kávou nebo po ní? 🤔 

Nejčastějším pravidlem a doporučením je, aby sis myla zuby dvakrát denně a to celé 2 minuty. Nikdo nám však neříká, kdy by to mělo být. 

K vytvoření své pravidelné rutiny čištění zubů si mnoho lidí myje zuby každý den ve stejnou dobu. ⏰

 Ale co když sis myla zuby v nesprávné části ranní rutiny?

Někteří odborníci tvrdí, že čištění zubů před snídaní je mnohem prospěšnější pro tvou zubní sklovinu a celkové zdraví ústní dutiny. I když určitě nechceš pít svůj ranní pomerančový džus nebo kávu, když máš v ústech pořád chuť fluoridu, pro tvé zuby to však může být to nejlepší. Pojďme se podívat na výhody, proč je čištění zubů po probuzení tou nejlepší volbou. 👇

queen zubna pasta

Proč je čištění zubů lepší před snídaní?

Během spánku se ve tvých ústech množí bakterie způsobující plak. To je jeden z důvodů, proč se můžeš budit s nepříjemnou chutí a zápachem z úst. 🪥 Okamžité omytí těchto bakterií fluoridovou zubní pastou Queen zbaví tvé zuby plaku a bakterií. Také pokrývá tvou sklovinu ochrannou bariérou proti kyselinám ve tvém nadcházejícím jídle.

Také by ses měla vyhnout čištění zubů po jídle alespoň 30 minut, pokud zkonzumuješ něco kyselé = snídaňová jídla a nápoje jako toasty, citrusy nebo káva.

Když si ráno umyješ zuby jako první, nastartuješ tím i produkci slin. Tvé sliny pomáhají rozkládat jídlo a přirozeně zabíjejí škodlivé bakterie v ústech.

ranajky

Ale co když si stejně nechci mýt zuby před snídaní? 🥺

Pokud je pro tvou ranní rutinu lepší a pohodlnější čistit si zuby po snídani, nezakážeme ti to – zde je však několik informací, které je třeba mít na paměti.

Čištění zubů hned po snídani může pokrýt tvé zuby zbytky kyselého jídla, které oslabuje sklovinu. Většina z našich oblíbených druhů snídaně jsou právě jedny z nejhorších potravin pro zubní sklovinu, včetně:

  • pomerančový džus
  • citrusové ovoce
  • sušené ovoce
  • chléb
  • pečivo

Proto může být čištění zubů obzvlášť špatné hned po snídani. Po jídle vypij vodu nebo žvýkej žvýkačku bez cukru, aby sis před čištěním ještě vyčistila zuby jiným způsobem. ✔️

 A jak si tedy správně vyčistit zuby? 🦷

Údajně více než polovina Slováků si neumí správně vyčistit zuby. Ať už používáš náš sonický zubní kartáček nebo manuální zubní kartáček Queen, můžeš postupovat podle následujících kroků:

  1. Navlhči hlavici kartáčku malým množstvím vody. Přidej malé množství fluoridové zubní pasty Queen o velikosti hrášku.
  2. Čisti si zuby pod úhlem, abys dosáhla i na těžko dostupná místa. Čistí 2 minuty a ujistí se, že si čistíš přední zuby, boky zubů a žvýkací plochu zubů. Buď však ke svým zubům a dásním šetrná. Zubní sklovinu může poškozovat i přehnaně velký tlak.
  3. Vyčisti si z jazyka zbytky bakterií, které se mohly nahromadit během čištění.
  4. Také si na čištění můžeš osvojit jednu z technik. Např. Fonesova technika, která spočívá v malých krouživých pohybech nebo jedna z nejúčinnějších technik – Bassova technika.

 A tady ho máme! Krásný a zdravý úsměv. 🤩 Těšíme se, že ses přidala na cestu zářivého úsměvu spolu s DayNight. Sleduj nás i na našich sociálních sítích a budeme rádi, když s námi zasdílíš právě tvou oblíbenou techniku čištění zubů. 🪥

Related Posts